5 نشانه که دچار فرسودگی شغلی شده‌اید+ تست

فرسودگی شغلی چیست؟

باید گفت که تعریف یکسانی از فرسودگی شغلی که همه متخصصان در موردش متفق‌القول باشند وجود ندارد. با این وجود، سازمان بهداشت جهانی در ماه می 2019 یازدهمین تجدید نظر در طبقه‌بندی آماری بین‌المللی بیماری‌ها و مشکلات مربوط به بهداشت (ICD-11) را اعلام کرد که شامل تعریف به روزتر و دقیق‌تری از فرسودگی شغلی بود. تا پیش از این فرسودگی شغلی به عنوان «وضعیت خستگی اساسی» تعریف می‌شد، اما حالا به عنوان «سندرم ناشی از استرس مداوم در محل کار که به خوبی مدیریت نشده است» شناخته می‌شود.

سازمان بهداشت جهانی تاکید می‌کند که فرسودگی شغلی به طور خاص به کار مربوط می‌شود و نباید در مورد توصیف حالات مربوط به سایر بخش‌های زندگی به کار رود. فرسودگی شغلی با این ویژگی‌ها مشخص می‌شود:

این توصیف جدید، بعضی از مضامین مشترک فرسودگی شغلی را نشان می‌دهد که مشاوران شغلی و متخصصان در مورد آن‌ها توافق بیشتری دارند.

فرسودگی شغلی وضعیتی نیست که با چند روز مرخصی گرفتن برطرف شود، بلکه به مداخله یک مشاور شغلی نیاز است تا به شخص کمک کند از این وضعیت بیرون بیاید.

دکتر آلیس دومار، متخصص بهداشت جسم و روان، در این باره می‌گوید:«فرسودگی شغلی زمانی اتفاق می‌افتد که کسی هنگام انجام دادن وظایف شغلی خود احساس خالی بودن می‌کند. این حالت وقتی پیش می‌آید که تقاضایی که از شما می شود از منابعی که شما در اختیار دارید بیشتر باشد. انگار به یک تانکر خالی لگد بزنیم تا آب از آن جاری شود.»

دکتر دومار همچنین اشاره می‌کند که فرسودگی شغلی چیزی بیشتر از داشتن یک روز بد یا یک هفته سخت در کار است و توضیح می‌دهد:«فرسودگی شغلی زمانی است که روزهای بد متوالی را از سر می‌گذرانید و این حالت برای مدتی طولانی ادامه پیدا می‌کند.»

نشانه‌های فرسودگی شغلی چیست؟

بعضی از شایع‌ترین علائم فرسودگی شغلی عبارتند از:

1.کار دیگر شما را هیجان‌زده نمی‌کند

دکتر دومار توضیح می‌دهد که یکی از علائم گویای فرسودگی شغلی عدم علاقه یا اشتیاق نسبت به کاری است که انجام می‌دهید. حتی انجام دادن پروژه‌هایی که در گذشته به شما احساس رضایت می‌دادند، حالا باعث می‌شوند احساس کنید توخالی هستید. حتی اگر اوضاع خوب هم پیش برود، شما هیج احساسی ندارید.

به عبارت دیگر، حتی اگر بخواهید ذره‌ای اشتیاق برای انجام دادن کارهایی که همیشه دوست داشتید انجام دهید در خودتان جمع کنید، نمی‌توانید و این یک علامت برای فرسودگی شغلی است، و نه افسردگی.

2.دیگر تلاش نمی‌کنید

نبود هیجان اغلب باعث می‌شود که نسبت به کارتان منفی‌باف و بی‌احساس شوید. دکتر دومار در این باره توضیح می‌دهد:«وقتی دچار فرسودگی شغلی هستید با خودتان فکر می‌کنید که می‌خواهم کارهایم را تمام کنم اما نمی‌خواهم خودم را به زحمت بیندازم و کمترین تلاش ممکن را می‌کنم.»

دکتر دومار همچنین اضافه می‌کند که افرادی که با فرسودگی شغلی دست و پنجه نرم می‌کنند معمولا افراد موفق و پر دستاوردی هستند، بنابراین این علائم در مقایسه با حالت عادی کار کردن کردن آن‌ها تفاوت بسیاری دارد.

3.عملکردتان پایین می‌آید

همانطور که می‌شود پیش‌بینی کرد، این بی‌علاقگی نسبت به کارهای روزمره معمولاً منجر به عملکرد ضعیف‌تر می‌شود، زیرا برای کسانی که دچار فرسودگی شغلی شده‌اند چندان اهمیتی ندارد که کارها را به خوبی انجام دهند.

4.بسیار خسته هستید

دکتر دومار توضیح می‌دهد که فرسودگی و احساس خستگی عمومی از ویژگی‌های رایج فرسودگی هستند. او می‌گوید:«زمانی که دچار فرسودگی شغلی شده‌اید نه تنها از نظر جسمی احساس کمبود انرژی می‌کنید، بلکه از نظر هیجانی هم احساس می‌کنید خالی هستید.»

بنابراین اگر بیرون آمدن از تخت و سرکار رفتن نسبت به همیشه برایتان دشوارتر شده است، ممکن است در حال دچار شدن به فرسودگی شغلی باشید.

5.با ناراحتی‌های جسمی دست و پنجه نرم می‌کنید

فرسودگی شغلی برای همه نشانه‌های جسمی ندارد. با این وجود، شکایات جسمی زیادی وجود دارد که همراه با فرسودگی شغلی گزارش شده است، از جمله:

البته، ممکن است این دردها و ناراحتی‌ها علت‌های دیگری داشته باشند؛ اما اگر این موارد را همراه با نشانه‌های هیجانی که قبل‌تر گفته شد تجربه می‌کنید، آن‌ها می‌توانند نشانه‌هایی از فرسودگی شغلی باشند.

برای این که در مورد این علائم مطمئن شوید، می‌توانید شرایط خودتان را در تست فرسودگی شغلی ماسلش در سایت فکروکار محک بزنید و روی نتایج به دست آمده فکر کنید.

پیشنهاد می‌کنیم که تمام علائم را جدی بگیرید و از کمک‌های تخصصی یک مشاور شغلی بهره‌مند شوید تا این وضعیت را به بهترین شکل پشت سر بگذارید.


منبع:

https://www.themuse.com/advice/5-signs-of-burnout