مشاوره شغلی چیست؟

مشاوره شغلی چیست؟

امروزه زندگی شغلی نسبت به گذشته اهمیت بسیاری پیدا کرده است. از طرف دیگر، در زمانه ای به سر می‌بریم که تغییرات دنیای کار با سرعت بالایی اتفاق می‌افتند و مشاغل مختلف روز به روز دستخوش تغییر می‌شوند یا عناوین شغلی جدیدی به وجود می‌آیند؛ به همین دلیل است که ما نیز باید شناخت خوبی نسبت به خودمان پیدا کنیم، مهارت‌هایمان را تقویت کنیم و هماهنگ با این تغییرات پیش برویم. مراجعه به مشاور شغلی بهترین راه حل برای تمام این موارد است.



تعریف مشاوره شغلی

مشاوره شغلی فرایندی است که یک مشاور به مراجعی که در حال گرفتن تصمیمات مهم شغلی یا تحصیلی است کمک می‌کند تا او بتواند به رشد و شکوفایی بیشتری دست پیدا کند. آگهی های شغلی

مشاور قبل از هر چیز به شما کمک می‌کند تا خودتان را بهتر بشناسید. همه ما نقاط ضعف و قوت خودمان را داریم که باید قبل از انتخاب رشته یا شغل، نسبت به آن‌ها آگاهی پیدا کنیم و آن‌ها را بپذیریم؛ مثلا اگر فردی خجالتی هستیم و از ارتباط برقرار کردن با آدم‌های جدید لذت نمی‌بریم، نباید به سراغ انتخاب حرفه‌هایی مثل خبرنگاری یا روابط عمومی برویم که اصلی‌ترین ماهیت‌شان، برقراری ارتباط است.

هنگامی که شناخت نسبتا خوبی از خودمان به دست آوردیم، می‌توانیم مسیر شغلی‌ای را انتخاب کنیم که از کار کردن در آن لذت می‌بریم، از شغل‌مان رضایت داریم و شخصیت‌مان را هم رشد می‌دهیم.

در واقع، تمرکز مشاوره شغلی تنها بر شغل و حرفه نیست، بلکه از آن‌جایی که زندگی حرفه‌ای و شخصی از هم جدا نیستند، مشاوره شغلی به شما کمک می‌کند تا همگام با پیشرفت در مسیر شغلی، در مسیر زندگی‌تان نیز به رشد فردی بیشتری دست پیدا کنید.

اما جالب است بدانید که مشاوره شغلی با کارپیدا کردن یا رشد شغلی تمام نمی‌شود، بلکه در تمام مراحل زندگی، حتی بعد از بازنشستگی هم ادامه پیدا می‌کند. برای مثل ممکن است فردی بعد از بازنشستگی از محل کارش، بخواهد کسب و کار خودش را راه اندازی کند.


مشاور شغلی کیست؟

مشاور شغلی فردی است با تحصیلات روانشناسی یا مشاوره، دارای صلاحیت‌های حرفه‌ای و اخلاقی، که برای کمک به کسانی که به دنبال تصمیم‌گیری‌های مهم شغلی هستند، آموزش دیده است.

از طرف دیگر، گاهی اوقات افرادی که روانشناس نیستند اما در حرفه‌های مختلفی تجربه و تخصص دارند، می‌توانند شما را در حوزه‌ای که در آن تخصص پیدا کرده‌اند راهنمایی کنند؛ مثلا یک مدیر مالی می‌تواند به شما بگوید که برای استخدام شدن به عنوان کارمند بخش مالی، چه تحصیلات، سابقه، ویژگی‌هایی باید داشته باشید و مسیر پیش روی این شغل چگونه است. یا مدیر یک کاریابی با آگاهی که نسبت به بازار کار دارد، می‌تواند شما را به سمت رزومه فرستادن برای موقعیت‌های شغلی و شرکت‌هایی ترغیب کند که امکان پیشرفت در آن‌ها بیشتر است.


چه زمانی به مشاوره شغلی نیاز دارید؟

  • اگر قرار است در دبیرستان یا کنکور انتخاب رشته کنید.
  • اگر هنوز خودتان و علایق‌تان را خوب نمی‌شناسید یا نمی‌دانید چه رشته یا شغلی برایتان مناسب است.
  • اگر به دنبال شغل می‌گردید و نمی‌دانید از کجا شروع کنید.
  • اگر به مصاحبه‌های مختلفی می‌روید و نمی‌دانید چرا با این که رزومه خوبی دارید استخدام نمی‌شوید.
  • اگر به دنبال تغییر شغل یا پیشرفت حرفه‌ای هستید.
  • اگر مشکلاتی مثل افسردگی یا اضطراب، یا مسائل زندگی شخصی روی عملکرد شغلی‌تان اثر گذاشته است یا نمی‌توانید از ورود تنش‌های شغلی به زندگی شخصی‌تان جلوگیری کنید.
  • اگر در شغل‌تان با مسائلی مثل رقابت‌های ناسالم، تعارض و تبعیض روبه‌رو هستید.

باورهای غلط در مورد مشاوره شغلی

با وجود این که در تاریخچه پیدایش رشته مشاوره می‌خوانیم که این رشته ابتدا با رویکردی شغلی و برای کمک به افراد برای کار پیدا کردن به وجود آمد، اما هنوز هم تصورات اشتباهی در مورد مشاوره شغلی وجود دارد؛ تصوراتی از قبیل:

  • باور غلط: مشاوره شغلی به معنای ترجمه تست‌های شغلی، مثل تست هالند و یا تعیین شغل برای افراد است.
  • حقیقت: با وجود این که در مشاوره شغلی از تست‌های شغلی کمک گرفته می‌شود و به افراد کمک می‌شود تا شغل مناسب‌شان را پیدا کنند، اما این تنها بخشی از فرایند مشاوره است. استفاده از تست‌ها بدون کمک یک روانشناس چندان موثر نیست و هیچ مشاوری هم قرار نیست برای مراجع خود تعیین تکلیف کند.
  •  باور غلط: تصمیم‌گیری‌های شغلی از بقیه تصمیم‌گیری‌های زندگی جداست.
  •  حقیقت: همان طور که اشاره شد، مسائل شغلی و مسائل زندگی شخصی بر هم تاثیر می‌گذارند؛ مثلا تنش‌های کاری ممکن است به زندگی خانوادگی فرد منتقل شود.
  •  باور غلط: مشاوره شغلی به مشکلات فردی مثل عزت نفس پایین یا اضطراب ربطی ندارد.
  •  حقیقت: همان طور که اشاره شد، مشاوره شغلی تمام وجود شخص را در نظر می‌گیرد و تنها به مسائل شغلی محدود نمی‌شود؛ مثلا مشاور به مراجعی که افسردگی دارد کمک می‌کند تا با به دست آوردن کار مورد علاقه‌اش، افسردگی‌اش را بهبود بخشد.
  •  باور غلط: مشاوره شغلی نیازی به تخصص مشاوره ندارد.
  • حقیقت: مشاور شغلی یک روان شناس یا مشاور آموزش دیده و دارای صلاحیت‌های حرفه‌ای است.
  •  باور غلط: مشاوره شغلی به فرهنگ و ملیت افراد ربطی ندارد.
  •  حقیقت: هر کشوری قوانین و هنجارهای فرهنگی مخصوص به خودش را دارد که مشاور شغلی باید به خوبی از آن‌ها آگاهی داشته باشد. مثلا صدا کردن همکاران به اسم کوچک که در فرهنگ سازمانی یک شرکت آمریکایی کاملا عادی است، در فرهنگ سازمانی یک اداره دولتی ایرانی اصلا قابل قبول نیست.

می‌توانیم با اطمینان بگوییم که تقریبا هیچ کس از مشاوره شغلی بی نیاز نیست. اهمیت این موضوع زمانی روشن می‌شود که در زمان‌های حساسی مثل انتخاب رشته یا شغل قرار گرفته باشید یا با مسائل شغلی جدی روبه‌رو شده باشید. یک مشاور شغلی حرفه‌ای به شما کمک می‌کند تا ضمن به دست آوردن شناخت بیشتر نسبت به خودتان، گزینه‌های پیش‌رویتان را با آگاهی و شفافیت بیشتری بررسی، و سپس تصمیم‌گیری کنید.



دوست داریم نظر شما رو هم در رابطه با این مقاله بدونیم :)

آخرین آگهی های شغلی

کارشناس حسابداری تکنام پارس دامون
کارشناس فروش تکنام پارس دامون
کارشناس فروش شرکت نگارین شیمی رسا
ظهور اقتصاد گیگ و مشاغل پاره‌وقت: چگونه دنیا در حال تغییر است؟
16 مهر 1403

ظهور اقتصاد گیگ و مشاغل پاره‌وقت: چگونه دنیا در حال تغییر است؟

تا به حال فکر کردید که برخی از افراد به جای کارهای تمام‌وقت، چطور چند کار مختلف انجام می‌دهند یا شاید کسانی را دیده اید که بسیار پر مشغله هستند ولی هر روز سرکار نمی‌رود و بیشتر زمان خود را هرجایی به جز شرکت سپری می کنند. این افراد در حقیقت در یک بخش جدید و در حال رشد از اقتصاد به نام "اقتصاد گیگ" کار می‌کنند.


مطالعه بیش‌تر
پایه حقوق وزارت کار در سال 1403 (ویرایش 29  اسفند 1402)
23 اسفند 1402

پایه حقوق وزارت کار در سال 1403 (ویرایش 29 اسفند 1402)

در این متن، به بررسی حقوق و دستمزد پایه در سال 1403، و مقایسه آن با پایه حقوق سال 1402 خواهیم پرداخت.


مطالعه بیش‌تر
ثبت بیمه بیکاری در سامانه روابط کار و مدارک لازم
24 آبان 1402

ثبت بیمه بیکاری در سامانه روابط کار و مدارک لازم

بیمه بیکاری، یک نظام حمایتی است که توسط سازمان تامین اجتماعی ارائه می‌شود تا افرادی که به دلایلی از شغل خود اخراج شده‌اند یا بیکار شده‌اند، تأمین مالی شوند. هدف از این نوع بیمه ایجاد امنیت مالی برای افراد بیکار است.


مطالعه بیش‌تر
آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق کاریابی
21 آبان 1402

آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق کاریابی

آزادسازی مدرک تحصیلی توسط کاریابی فرآیندی است که در آن دانش‌آموختگانی که از دانشگاه‌های دولتی تحصیل رایگان دریافت کرده‌اند، می‌توانند اصل مدرک تحصیلی خود را از دانشگاه محل تحصیل‌شان دریافت کنند.


مطالعه بیش‌تر
انتخاب و طراحی مسیر شغلی مناسب
27 بهمن 1401

انتخاب و طراحی مسیر شغلی مناسب

یافتن یک مسیر شغلی مناسب و طراحی کردن آینده حرفه‌ای خود از مهمترین تصمیماتی است که برای یک فرد در زندگی اتفاق می‌افتد. انتخاب شغل مناسب می‌تواند به شما کمک کند تا به زندگی شغلی و شخصی موفق‌تری برسید.


مطالعه بیش‌تر
چگونه از رزومه ساز برای ساخت یک رزومه درخشان استفاده کنیم
29 تیر 1401

چگونه از رزومه ساز برای ساخت یک رزومه درخشان استفاده کنیم

رزومه ساز یک ابزار ضروری برای اقدام در بدست آوردن شغل مورد نظر است. ساخت این رزومه هر قدر باکیفیت و حرفه‌ای انجام شود و شامل موارد قابل توجه‌ای از تجارب باشد، احتمال موفقیت متقاضی شغل را برای استخدام بالا می‌برد.


مطالعه بیش‌تر
نکاتی مهم برای نوشتن یک رزومه ایده آل
21 تیر 1401

نکاتی مهم برای نوشتن یک رزومه ایده آل

کارفرماها در استخدام نیروی ماهر به دنبال سه اصل هستند؛ کارجو چه شغل‌هایی داشته است؟ چه تجربیاتی داشته است؟ و چرا این شغل‌ها را برای خود انتخاب کرده است؟ بسیاری از رزومه‌ها بی‌معنی و غیرقابل درک هستند، شما باید تلاش کنید تا یک رزومه ایده آل تنظیم کنید. برای نوشتن یک رزومه حرفه‌ای به شما توصیه می‌کنیم تا مراحل زیر را دنبال کنید.


مطالعه بیش‌تر
6 راهکار برای سازگاری با تغییرات کاریابی در دنیا (قسمت دوم)
23 تیر 1400

6 راهکار برای سازگاری با تغییرات کاریابی در دنیا (قسمت دوم)

در این مقاله فکروکار قصد داریم تغییرات گسترده‌ای را که پس از گسترش ویروس کرونا در سال 2019 در دنیای کار اتفاق افتاد بررسی کنیم. شیوع این ویروس همه ابعاد بازار کار و همه صنایع و مشاغل را دستخوش تغییر کرد؛ از شیو‌ه‌های کاریابی و استخدام گرفته تا سبک‌های اشتغال و رونق و کسادی صنایع مختلف. با این وجود، باید بتوانیم پا به پای این تغییرات پیش برویم تا از بازار کار جهانی عقب نمانیم.


مطالعه بیش‌تر