پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا ( ام ام پی آی) در دهه ۴۰ میلادی توسط دو تن از پژوهشگران دانشگاه مینه سوتای آمریکا به نامهای دکتر استارک هات وی و دکتر مک کینلی ارائه شد.
شخصیتسنج چند وجهی مینهسوتا (MMPI) آزمون نوشتاری شخصیت شامل ۵۵۰ پرسش است.
آزمودنیها باید از بین سه پاسخ درست ، غلط یا نمیتوانم پاسخ دهم ، یکی را انتخاب کنند.
وقتی که به آزمون نمره داده شد ، نیمرخ شخصیت براساس ده مقیاس بالینی بهدست میآید که هرکدام جنبهای از سلامت روانی را اندازهگیری میکنند.
MMPI در تاریخچه آزمونهای روانشناسی آزمون مهم تلقی میشود. این آزمون یکی از اولین آزمونهائی بود که از طریق مقایسه نمرههای مقیاسهای بالینی با تشخیص روانپزشکان اعتبار آن تأئید شد. نام طولانی شخصیتسنج چند وجهی مینهسوتا غالباً برای مردم عجیب است.
کلمه "مینهسوتا" بهاین دلیل در نام آزمون آمده است که گروهی از روانشناسان دانشگاه مینهسوتا آن را ابداع کردهاند. کلمه چند وجهی از آن رو آمده است که این آزمون مراحل ، یا جنبههای مختلف شخصیت را اندازهگیری میکند.
فرم اولیه دارای ۵۶۵ سئوال بله یا خیر بوده و در همه افرادی که بالای ۱۶ سال بوده و یا حداقل کلاس ۸ را گذرانده اند قابل اجراست.
این آزمون را میتوان بصورت گروهی نیز انجام داد نتایج حاصل از پرسشنامه پس از محاسبه، بر روی یک نمودار نشان داده میشود. این نمودار شامل تعدادی مقیاس بالینی ( کلینیکال) و چند مقیاس روایی (اعتبار سنجی) میباشد.
پس از موفقیت فرم نخستین آزمون، نسخه های ارتقاء یافته ای از آن در سالهای اخیر ارائه شده است.
MMPI-2 در سال ۱۹۸۹ انتشار یافت که تعدادی مقیاسهای جدید به آن اضافه شده است، دارای ۵۶۷ سئوال بوده و مختص بالغین بالای ۱۸ سال میباشد. MMPI-A در سال ۱۹۹۲ برای نوجوانان منتشر شد و شامل ۴۷۸ سئوال است.
آزمون MMPI از مهمترین آزمونهای شخصیت است که در فرم اصلی خود دارای 565 سوال است و زمان لازم برای اجرای آن حدود یک ساعت میباشد.
این پرسشنامه را میتوان هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی اجرا نمود. فرمهای گوناگون این پرسشنامه را میتوان در گروههای سنی بالاتر از 16 سال و یا افرادی که حداقل دارای 8 کلاس تحصیلات هستند، اجرا کرد.
اهمیت MMPI ؟
این واقعیت که MMPI و MMPI2 رایج ترین وسیله روانشناختی شخصیت سنجی است و در نوع خود بیش از هر آزمونی مورد تحقیق قرار گرفته است بدون تردید یکی از امتیازات برجسته آن است و هر ساله چند صد مقاله تحقیقی در مورد MMPI نوشته میشود که بطور گسترده در مطالعات پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار میگیرد.
این تست نقش مهمی در تعیین مشکلات اجتماعی، شخصی و رفتاری در بیماران روانی دارد و اطلاعات باارزشی در جهت تشخیص و درمان بیماران در اختیار پزشک قرار میدهد.
از نقاط قوت MMPI، ماهیت غیر نظری آن است، خصوصیتی که احتمال مفید بودن آنرا در طیفی گسترده افزایش میدهد. وجود مقیاسهای اعتباری که برای ارزیابی نگرش نسبت به شرکت در آزمون طرح ریزی شده اند علاوه بر اطلاعات شخصیتیو بالینی یک مزیت مشخص MMPI است که موجب برتری آن بر بسیاری از ابزارهای شخصیت سنجی دیگر شده است.
تعدادی از موارد استفاده MMPI به شرح زیر است:
- در امور قضایی و اصلاح تبهکاران
- ارزیابی بیماریهای همچون بیماری استرس پس از ضربه (PTSD) ، افسردگی بالینی و اسکیزوفرنی
- یافتن کاندیدهای مناسب جهت موقعیتهای اجتماعی که با سلامت جامعه در ارتباطند. مانند کارکنان انرژی هسته ای، افسران پلیس، خلبانان هواپیما و سایر موارد.
- ارزیابی بیماران روانی و انتخاب رویکرد درمانی مناسب
- مراکز مشاوره دانشگاهها
- ازدواج و مشاوره خانواده
- سازمانهای استخدامی یک نمونه :
بيان مسأله و اهداف تحقيق
در ارتباط با تبيين پديده مجرمانه دوعامل كلي مطرح مي باشد :
اول : علل فردي رفتارهاي مجرمانه است كه به نقش عوامل جسمي و موقعيت هاي شخصيتي و حالت هاي رواني انسان ها تأكيد دارد .
دوم : علل اجتماعي است كه بيشتر انحرافات و رفتارهاي مجرمانه انسان ها را ناشي از ارتباطات اجتماعي يا سازماني و موقعيت فرد در جامعه مي داند .
بديهي است كه ايجاد رفتار مجرمانه حاصل تعامل اين دو علت اساسي مي باشد . به طوري كه عوامل فردي مي توانند خمير مايه هاي علل اجتماعي را فراهم سازند و از حاصل تركيب اين دو رفتار مجرمانه بروز نمايد همچنين عوامل اجتماعي و سازماني مي توانند سازگاري رواني افراد را برهم زده و آنان را مسعد بروز جرم نمايند .
از آن جا كه يكي از عوامل مؤثر در ناسازگاري برخي از سربازان وظيفه در محيط خدمت ضعف شخصيت و عدم انطباق رفتاري با هنجارهاي درون سازماني مي باشد و فآيند ناسازگاري نيز زمينه هاي ارتكاب تخلفات و جرايم را از سوي آنان فراهم مي سازد و از طرفي هم به دليل توزيع آنان در ابتداي خدمت بدون در نظر داشتن نوع مأموريت آن ها در يگان ها ، به طور طبيعي مي توان پيامدهاي ناگوار عدم نظم پذيري رفتارهاي نابهنجار و در نهايت ارتكاب جرايم را مشاهده نمود .
به همين لحاظ ضروري است كه بررسي هاي علمي ، رواني و شخصيتي در مورد سربازان وظيفه بويژه سربازان بزهكار انجام گيرد تا با شناخت ساختار شخصيت و تحليل رفتار آنها به لحاظ خصوصيات روحي ، رواني و عاطفي نسبت به بكارگيري مناسب آنان در لايه هاي مختلف بدنه نظامي و انتظامي نيروهاي مسلح شاهد بهبود كارايي و هنجارپذيري آنان در محيط خدمت سربازي باشيم و به طريق اولي زمينه هاي مسؤوليت پذيري در عرصه اجتماع و زندگي به تناسب روحيات و ويژگي هاي شخصيتي ايشان مساعد گردد. (منبع: سازمان قضایی نیروهای مسلح)